PSICOLOGIA SÈNIOR
Quantes vegades has sentit el concepte “Gent Gran” i no t’hi sents identificat/da? Generalment associem la gent gran a les persones que tenen dependències i no poden valdre’s per elles mateixes. Doncs així, qui som nosaltres?
Sovint, la societat s’oblida de tenir cura de les persones “Sènior”, persones de més de 60
anys, que han acabat la seva etapa laboral i fan un canvi dràstic en la seva vida diària, tan dràstic que pot arribar a perjudicar la seva salut mental.
Quan deixem de treballar ens trobem en diferents fases:
- Fase d’il·lusió: apareix durant les primeres setmanes després la jubilació, és una sensació similar a estar de vacances. L’emoció que m’envaeix és la felicitat.
- Fase de desencís: al cap d’unes setmanes m’adono que aquesta nova etapa no és com creia i no aconsegueixo fer el que m’havia imaginat. Hi ha canvis econòmics, noto com la gent em mira i em percep d’una altra manera, els “amics” i les relaciona socials es redueixen, deixo de sentir-me útil, important i les emocions que m’envaeixen són la malenconia i la tristesa.
- Fase reorientació: en aquesta fase començo a buscar nous reptes, que s’ajustin a la meva realitat i poc a poc vaig dibuixant el meu dia a dia, potser m’ajuda establir una rutina, perquè aquesta ens dona ordre, tranquil·litat, anticipació.
- Fase d’estabilització: en aquest moment sentim equilibri, tranquil·litat, ens adaptem a la situació, gaudim del nostre dia a dia i mirem enrere dient: ja no tornaria al que feia abans.
Hi ha persones que poden viure aquest procés de canvi amb malestar i silenci, es poden encallar a la fase de desencís, sentir bloqueig, inseguretat, desesperança, tristesa, un sentiment d’inutilitat i una baixa autoestima entre d’altres.Si no tenim un entorn que ens doni suport el nostre estat d’ànim es pot veure afectat.
Factors de risc:
* Una jubilació no esperada, obligada.
* Absència d’objectius/projectes de futur immediat.
* Sentiment de soledat.
* Tenir un desequilibri en la ocupació del temps.
* L’aparició de problemes de salut.
* Discriminació per part de la societat.
* No tenir parella o tenir una relació que no m’omple.
* Tenir poca xarxa social.
L’autoconeixement és molt necessari.
Identificar com et trobes emocionalment, fonamental comprendre’t.
Parar atenció a com et sents és bàsic i important en tots els processos de canvi.
És molt important compartir com ens sentim.
Rebre suport i acompanyament és prevenció primària i pot evitar entrar en espirals perjudicials per la nostra salut.
Des de ZOI Girona, servei de psicologia i benestar emocional estem convençudes que amb suport i acompanyament podem gaudir i adaptar-nos satisfactòriament en aquesta nova etapa.
És sense cap mena de dubte una etapa que ens ofereix oportunitats i nous reptes per assolir.
ZOI GIRONA t’acompanya en el teu procés de canvi.