Cervell – Intestí: un eix interconnectat
«La microbiota, el segon cervell»
La relació de l’estrès amb la microbiota i la salut intestinal es coneix des de l’època d’Hipòcrates. I des de fa dècades hem afegit com a factors causants dels problemes digestius: la mala gestió emocional, l’abús d’aliments i begudes no saludables, l’excés de medicació i l’exposició a tòxics, entre altres agressors.
També fa molt de temps que s’accepta que la salut no és només l’absència de malaltia; doncs és un complet estat de benestar físic, mental i social. Tal com apunta la Dra. Sari Arponen «la salut consisteix en tenir la flexibilitat mental, immunològica i metabòlica suficient per afrontar qualsevol estímul estressant davant del qual ens podem trobar en el nostre dia a dia». (¡Es la microbiota, idiota! Editorial Alienta, 2021.)
Així doncs, queda clar que tenir cura del nostre sistema digestiu és la nostra millor assegurança de salut.
Què diuen les dades?
- En l’última dècada, les visites al metge per símptomes digestius han augmentat un 40%.
- Tres de cada quatre ciutadans de l’Estat Espanyol tenen molèsties digestives. Les més habituals són: restrenyiment, acidesa, dolors abdominals, diarrea, inflor i gasos.
- Al voltant del 20% de la població adulta a l’Estat Espanyol pateix restrenyiment.
- Més d’un 15% de la població té diagnosticada una malaltia digestiva crònica.
- Els principals tumors digestiu (de còlon, recte, pàncrees, fetge i estómac) són la primera causa de mortalitat per càncer a l’Estat Espanyol; a més, la incidència del càncer colorectal està augmentant entre el jovent.
Neus Elcacho, “El secret de la teva microbiota” (2023)
Si els problemes digestius augmenten en la població general, és que alguna cosa no estem fent bé. A més, de manera simultània, les intoleràncies a diferents aliments o els seus components augmenten de forma galopant i apareixen cada vegada més en edats molt precoces.
Ras i curt, cal promoure la salut des de tots els àmbits; professionals de la salut, mitjans de comunicació, institucions públiques, educació, etc.
«La psico-microbiota, un camp científic actual i en plena expansió que estudia les relacions entre els trastorns neuro-psiquiàtrics i les anomalies de la microbiota intestinal»
La nostra ment i el nostre cos estan connectats i es comuniquen de manera directa, sabem que l’intestí és el segon cervell de l’organisme. Conèixer i entendre la nostra microbiota ens ajudarà a tenir una millor salut física i psicològica. Una mala salut intestinal és un desencadenant lent que es manifesta en forma de malestar físic i conseqüentment psicològic, per tant influeix directament en la nostra salut mental, fent aparèixer o empitjorant la simptomatologia del nostre estat anímic i emocional, així com de diferents trastorns mentals: la depressió, l’ansietat, el Trastorn Obsessiu Compulsiu, entre d’altres. Tenir present aquesta informació és fonamental per definir una part del tractament psicològic on els bons hàbits són clau per una bona qualitat de vida.
«Per prevenir i promoure la salut és important aplicar eines que es basen en l’alimentació, el contacte amb la natura, l’activitat física, el propòsit vital, les relacions socials, el descans, el control de l’estrès i la reducció de tòxics»
A ZOI Girona insistim en prendre consciència de la importància en la prevenció primària i els bons hàbits, doncs són clau per una bona salut mental, per tenir benestar físic i emocional i per afrontar de manera exitosa el nostre dia a dia. En definitiva, prendre consciència de la nostra microbiota ens ajudarà segur a millorar la nostra qualitat de vida i a ser més feliços.
5 idees fonamentals:
- Els problemes digestius tenen molta més importància de la que creiem i afecten de manera directa el nostre estat emocional.
- Sense una dieta equilibrada les neurones no funcionen bé ni desenvolupen els seus contactes.
- Sense exercici físic el cervell no pot absorbir coneixement.
- La son reparadora potencia l’aprenentatge: de nit el cervell recupera el desgast neuronal, potencia la memòria, la intuïció i la creativitat; a més, integra, reorganitza i amplia la informació apresa de dia.
- La microbiota, el segon cervell. El cervell i l’intestí es comuniquen en els dos sentits per diverses vies. És un eix interconnectat.