FES DEL MINDFULNESS UN HÀBIT

<<Posar en valor les petites experiències de cada dia>>

A l’article anterior vam parlar de l’Slow Life, un estil de vida que pretén a grosso modo viure amb més calma i plenitud, viure més i millor. Augmentar el nostre benestar i millorar la nostra salut física i mental. Part d’aquesta filosofia rau en modificar certes conductes, fugir d’entorns estressants, posar més consciència en allò que fem i practicar el mindfulness.

El terme mindfulness, traduït habitualment com atenció plena, fa referència a una forma d’estar present en el moment actual amb una actitud d’acceptació, curiositat i absència de judici. Es tracta de posar atenció al nostre cos i a la nostra ment, als nostres pensaments i a les nostres emocions. Escoltar de manera activa les sensacions físiques que experimentem. No és doncs deixar la ment en blanc, sinó observar què passa dins teu i al teu voltant amb amabilitat. 

<<Aquesta pràctica d’origen oriental ha estat adoptada i validada per la psicologia occidental com una eina poderosa per reduir l’estrès, millorar la concentració i regular les emocions>>

L’estil de vida contemporani afavoreix la fragmentació de l’atenció. L’ús intensiu de dispositius digitals, la multitasca i la pressió per la producció incessant dificulten el manteniment de l’atenció sostinguda i afavoreixen l’aparició d’estrès crònic.

En el context actual d’hiperactivitat i sobeestimulació, el benestar emocional s’ha convertit en una prioritat, i el mindfulness ens convida a fer una cosa revolucionària: aturar-nos, respirar i sentir. Cada cop més professionals de la salut mental i la neurociència coincideixen en reconèixer el mindfulness com una eina eficaç per reduir l’estrès, millorar l’atenció i afavorir una millor regulació emocional.

Numerosos estudis han demostrat els efectes positius del mindfulness sobre la salut mental i física. A nivell cerebral, la pràctica regular s’ha associat a:

  • Augment de la densitat de substància grisa en àrees com l’hipocamp (relacionat amb la memòria i la regulació emocional)
  • Disminució de l’activitat de l’amígdala, centre de processament de l’estrès i la por.
  • Reduir el cortisol, l’hormona de l’estrès.
  • Millora de la connectivitat cerebral entre regions relacionades amb l’atenció sostinguda i la consciència corporal.
  • Enfortir la connexió amb un mateix i de retruc amb els altres. 

A nivell clínic el mindfulness s’ha mostrat eficaç en el tractament complementari de trastorns com la depressió, l’ansietat, el dolor crònic i els trastorns del son. 

<<La consciència és el primer pas per al canvi. I el mindfulness ens ofereix les eines per tornar a connectar amb nosaltres mateixos de manera profunda i significativa>>

En resum, en un món que premia la velocitat i la productivitat, aturar-te per respirar pot semblar inútil, però en realitat és un acte de salut mental, de cura personal i fins i tot de rebel·lia conscient. No es tracta de fer més, sinó de ser més present en el que ja fas. Tal com diu Jon Kabat-Zinn, metge i creador del programa MBSR (Reducció de l’Estrès Basada en el Mindfulness) “No pots parar les onades però pots aprendre a surfejar-les”. 

7 idees per fer del mindfulness un gran aliat:

  1. Troba la satisfacció i l’alegria en les teves activitats quotidianes. Integra la consciència a l’hora de caminar, de menjar, de respirar, d’escoltar, etc.
  2. Respon en comptes de reaccionar.
  3. Afronta l’estrès i les dificultats amb tranquilitat.
  4. Redueix les actituds negatives i pessimistes.
  5. Fes més present el present. Viu en l’ara.
  6. Fes de la meditació un hàbit. 
  7. Consulta un professional de la salut mental si vols incorporar la pràctica de manera terapèutica.