EL BOOM DE LA SLOW LIFE
«Viure més a poc a poc per viure millor»
Vivim a un ritme que sovint ens desconnecta de nosaltres mateixos; feina, reunions, conciliació, horaris, pantalles, presses, mil tasques pendents… i tot això dins d’un dia de 24 hores que, de vegades, sembla durar-ne menys. No és estrany doncs, que cada cop més persones busquem tenir una vida més lenta, més conscient, amb més temps i si pot ser més equilibrada.
És el que s’ha batejat com a Slow Life.
Malauradament la nostra societat d’avui pateix el que coneixem com estrès crònic. Pot afectar la salut física, la mental i l’emocional, i la simptomatologia més habitual és l’ansietat, l’insomni, la irritabilitat, la falta de concentració o la sensació d’esgotament permanent. Sovint, aquest estrès neix no només de tot el que fem, sinó sobretot apareix pel com ho fem: actuem per inèrcia, de pressa i corrents, amb el pilot automàtic activat, fent mil coses a la vegada i constantment planificant sense parar a reflexionar. Sembla que vivim en una societat que no respira, o que si més no, no respira com s’hauria de fer, amb consciència.
«Combatre l’estrès crònic és crucial pel benestar individual i el benestar comú, i aquí entra en escena la filosofia Slow»
El moviment Slow no es tracta de fer-ho tot a càmara lenta, sinó de fer menys, però amb més presència, amb més sentit. És una invitació a desaccelarar per reconnectar amb nosaltres mateixos i en allò que per nosaltres és important. Podríem parlar d’una actitud global de vida més conscient.
El moviment Slow ha obert les portes a preguntes profundes: necessito realment aquest ritme? M’agrada el meu dia a dia? És possible viure d’una altra manera?
«Una nova manera d’entendre el temps»
La filosofia del Slow Life no pretén ser una moda passatgera, sinó una resposta a un model que ens ha esgotat. És un camí cap a una vida més humana, sostenible, equilibrada i feliç. És un estil de vida.
No cal marxar a viure al bosc o a una illa del pacífic, es poden fer petits canvis que marquin una gran diferència.
Com diu el proverbi, “ves a poc a poc si vols arribar lluny” i potser també…si vols arribar-hi sencer.
Un bon exemple de vida conscient i pausada el trobem a les anomenades Blue Zones, cinc regions del món que presumeixen de ser els llocs on la gent viu més temps i amb més qualitat de vida. Sembla ser que en aquests indrets s’hi practica de manera natural una mena de Slow Life: ritmes tranquils, connexió amb la natura, alimentació senzilla, de qualitat i de proximitat, una vida comunitària plena i un sentit vital molt arrelat. Aquests elements, combinats amb una actitud positiva i temps per descansar i gaudir, contribueixen a una bona salut mental i emocional al llarg dels anys. Potser no cal anar tan lluny per inspirar-nos i només cal torna a escoltar el nostre propi cos.
7 recomanacions per posar en pràctica la filosofia Slow Life:
- Respira. Si no saps com, demana ajuda.
- Escolta’t, i troba temps de qualitat per tu.
- Crea espais de silenci, sense mòbil i sense pantalla.
- Practica mindfulness cada dia.
- Dedica temps a menjar, a dormir i a descansar bé.
- Les activitats a la natura i a l’aire lliure són una font de benestar, aprofita el teu entorn.
- Digues no als plans que no t’aporten valor real, i dedica temps a fer activitats per plaer.